icon search my accountcountry selector
Πώς να Διαβάσετε μια Ετικέτα Διατροφής

Πώς να Διαβάσετε μια Ετικέτα Διατροφής

Για να αρχίσετε την υγιεινή διατροφή, πρέπει πρώτα να είστε ενημερωμένοι. Ευτυχώς, είναι εύκολο να βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να επιλέξετε τα καλύτερα προϊόντα για εσάς και την οικογένειά σας. Με το διατροφικό πίνακα σε κάθε κουτί δημητριακών της Kellogg, μπορείτε να δείτε ακριβώς τι περιέχει κάθε συσκευασία δημητριακών και τι οφέλη μπορείτε να περιμένετε από αυτά.

Ξεκινώντας από Επάνω

Το μέγεθος μερίδας είναι σημαντικό. Είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να διαβάζουμε σε μια ετικέτα διατροφής. Γιατί; Όπως μια καλή ιστορία, έτσι και αυτό προσδιορίζει το σκηνικό και δημιουργεί μια ζωντανή διατροφική εικόνα για το τι μπορείτε να περιμένετε ότι θα βρείτε.

Όταν ξεκινάτε με το μέγεθος της μερίδας, γνωρίζετε ακριβώς τι λαμβάνετε— θερμίδες, λίπη, πρωτεΐνες, τα πάντα. Συνεπώς, εάν φάτε περισσότερο ή ακόμα και λιγότερο από τη συνιστώμενη μερίδα, θα έχετε μια καλή εικόνα για την επίπτωση της επιλογής σας στην υγεία και την ευεξία σας.

Ωστόσο, ο καθορισμός του μεγέθους της μερίδας μπορεί να είναι δύσκολο εγχείρημα επειδή οι άνθρωποι επιλέγουν διαφορετικά μεγέθη μερίδων για το πρωινό δημητριακών τους λόγω των διαφορετικών ηλικιών, του διαφορετικού σωματικού βάρους και των διαφορετικών επιπέδων δραστηριότητας.

Έχοντας αυτό ως γνώμονα, οι συστάσεις που παρέχουμε για το μέγεθος μερίδας βασίζονται στην εικόνα των δημητριακών μέσα στο μπολ, το επίπεδο των βιταμινών και των μετάλλων που προσθέτουμε και τη μέση ποσότητα που καταναλώνει ένα παιδί.

Γνωρίζουμε ότι τα μεγέθη μερίδων παρουσιάζουν τεράστιες διακυμάνσεις γι' αυτό και παρέχουμε συστάσεις. Παρόλα αυτά γνωρίζουμε ότι για όλες τις ηλικίες και για όλα τα δημητριακά, οι άνθρωποι έχουν την τάση να καταναλώνουν μεταξύ 30 και 50g δημητριακών σε ένα μπολ.

Τροφοδοτήστε με "Καύσιμα" την Ημέρα σας

Οι θερμίδες είναι απαραίτητες για όλους μας. Οι θερμίδες παράγουν ενέργεια. Οπότε πρέπει να καταναλώνουμε αρκετές θερμίδες για να παραμένουμε υγιείς και να έχουμε ενέργεια. Εάν όμως καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός μας ημερησίως, μπορεί να αυξηθεί το βάρος μας.

Ο αριθμός θερμίδων ανά μερίδα καθορίζεται από τέσσερις πηγές — συνολικά λιπαρά, συνολικοί υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και αλκοόλ.

Τα λιπαρά είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο για την ανάπτυξη κάθε οργανισμού. Ωστόσο, οι ειδικοί συγκλίνουν στην άποψη ότι η κατανάλωση υπερβολικών λιπαρών — ιδιαίτερα κορεσμένων και trans— μπορεί να αποβεί επιβλαβής για την υγεία του καρδιακού συστήματος. Ευτυχώς, αυτά τα λιπαρά αναγνωρίζονται εύκολα σε κάθε ετικέτα. Έτσι μπορείτε να λαμβάνετε έξυπνες και συνειδητές αποφάσεις για τα τρόφιμα που καταναλώνετε.

Οι Υδατάνθρακες αποτελούν "καύσιμο" για τον οργανισμό. Από όλους τους διαφορετικούς τύπους υδατανθράκων, οι φυτικές ίνες είναι ο πιο σημαντικός. Η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης για τους περισσότερους ενήλικες είναι τουλάχιστον 25g φυτικές ίνες ημερησίως.

Οι πρωτεΐνες αποτελούν τα δομικά στοιχεία του οργανισμού και είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση και την αποκατάσταση του μυϊκού ιστού, του αίματος και των οργάνων. Έτσι με τη σωστή ποσότητα πρωτεϊνών, είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αξιοποιήσετε την ημέρα σας.

Ένα Δυνατό Φινάλε

Στο κάτω μέρος κάθε ετικέτας θα βρείτε το ποσοστό των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών που περιέχονται σε κάθε μερίδα. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσες περισσότερες θερμίδες ή ανόργανα συστατικά περιέχονται σε αυτό το τρόφιμο.

Αυτές οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά χρησιμεύουν σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Για να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός μας, χρειάζεται ένα πλήθος τέτοιων θρεπτικών στοιχείων.

Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης ενός διαφοροποιημένου και δυναμικού μείγματος βιταμινών και ανόργανων συστατικών είναι η κατανάλωση διάφορων τροφίμων. Μεταξύ αυτών, ένα ισορροπημένο πρωινό ξεκίνημα με θρεπτικά δημητριακά της Kellogg παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Μια Νέα Οπτική στη Διατροφή μας

Αφενός ο διατροφικός πίνακας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καθορίσετε τη συνολική διατροφική αξία ορισμένων τροφίμων, αφετέρου οι Συνιστώμενες Ημερήσιες Ποσότητες (ΣΗΠ) που αναγράφονται σε ένα εικονίδιο στη μπροστινή όψη της συσκευασίας δημητριακών της Kellog παρέχουν τα πιο σημαντικά διατροφικά στοιχεία.

Οι ΣΗΠ δεν είναι νέες συστάσεις ή πρότυπα για τον τρόπο που θα πρέπει να καταναλώνετε τα τρόφιμα. Αντιθέτως, είναι ένας νέος τρόπος οπτικής και αντίληψης των Ημερήσιων Τιμών, δηλ. των ποσοτήτων αναφοράς που ορίζονται από την κυβέρνηση και βασίζονται σε τρέχουσες συμβουλές από ειδικούς δημόσιας υγείας.

Διαβάζοντας τις ΣΗΠ, έχετε έναν "γρήγορο" οδηγό για τα ποσοστά θερμίδων, ζάχαρης, λιπαρών, κορεσμένων λιπαρών και αλατιού που περιέχονται στα τρόφιμα που καταναλώνετε και αγοράζετε. Βάσει αυτών των ποσοστών, μπορείτε στη συνέχεια να τηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ποσότητες που συνιστώνται από τους διατροφολόγους και να "αντισταθμίσετε" ένα γεύμα με ένα άλλο.

Για παράδειγμα, εάν καταναλώσετε ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε ένα συγκεκριμένο θρεπτικό στοιχείο όπως τα λιπαρά ή το αλάτι σε ένα γεύμα, μπορείτε μετά να εξισορροπήσετε τη δίαιτά σας επιλέγοντας ένα τρόφιμο με χαμηλότερη περιεκτικότητα στα συγκεκριμένα συστατικά για την υπόλοιπη ημέρα.

Ασφαλώς οι ΣΗΠ δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση το διατροφικό πίνακα, αλλά είναι ένας ακόμα χρήσιμος τρόπος για να λαμβάνετε ευκολότερα πιο συνειδητές αποφάσεις όταν στέκεστε στο διάδρομο με τα δημητριακά.

Share This